marți, 24 august 2010

Omlete

Exista adevarati pasionati ai omletelor... si intr-adevar, combinatiile sunt foarte variate pentru acest mic dejun consistent si gustos:
- omleta simpla cu lapte este usoara si pufoasa datorita laptelui:


- omleta cu sunca si branza este consistenta - un mic dejun copios:


- omleta rapida cu branza se prepara in cateva minute, ca sa nu intarziem la servici:

luni, 23 august 2010

Retete de Sezon

Acum, vara, avem mult mai multe variante de gatit - la iarba verde, la gratar in curte...
Va propun cateva idei:
- ardei copti cu otet la categoria salate


- tot de sezon este si salata de vinete coapte


La categoria "grei" vin fripturile si gratarul:
- carnati la gratar



- frigarui la gratar la iarba verde. Frigaruile sunt pregatite in casa pe bete de bambus:


- mititei la gratar

duminică, 22 august 2010

Specialitati de vanat

E drept ca vanatul nu este la indemana oricui. Nici vanatoarea, de altfel :)
Cu toate acestea, vanatul reprezinta o forma de supravietuire pentru stramosii nostri, o sursa de hrana chiar mai veche decat cultivarea pamantului. Carnea de vanat este in general mai tare si mai atoasa decat carnea de pui, de porc sau de vita si de aceea trebuie gatita dupa retete specifice. De exemplu fazanul este mai gustos impanat cu slanina si lasat sa se faca pe indelete la cuptor intr-un sos de vin si condimentat cu arome imbietoare.
O reteta de fazan impanat la cuptor:


Porumbeii sunt mai la usor de gasit, iar prepararea se face asemanator ca pentru carnea de pui:
- ostropel de porumbei cu mamaliguta calda... mmmm



- sau porumbei cu orez

Retete de Musaca

Reteta de musaca are mai multe variante, in general cu carne tocata intre straturi de vinete, cartofi sau morcovi. Exista si retete fara carne, cu branza sau straturi diferite de legume. Se pare ca tara de origine este Turcia, cel putin etimologia cuvantului vine din turca - musakka - insa este cunoscuta si in Grecia si tarile balcanice, unde carnea tocata se foloseste destul de mult in bucatarie.
Iata o reteta de musaca de cartofi cu carne tocata:


si una de musaca de cartofi cu branza: